Din affärsidé

[ecko_wide] din-affärsidé [/ecko_wide]

Visst är det härligt när en affärsidé dyker upp i huvudet?

En affärsidé är den stomme du ska bygga din verksamhet runt. Den ger dig trygghet som leverantör och det ger din kund en signal om vilka förväntningar han eller hon ska ha av dig.

Affärsidén behöver inte vara visuell för din kund, den behöver inte vara unik, men för dig som leverantör ska den vara solklar! Om du söker investeringar från exempelvis en bank är en väl genomförd affärsidé väldigt viktig. Om du vill göra den visuell är det ett bra tips att placera den under sidan ”om oss”.

En affärsidé delas in i två delar, den yttre affärsidén och den inre. Den yttre affärsidén är den du visar upp för dina kunder, exempelvis på din hemsida, visitkort mm. Den inre affärsidén är för dig själv – den berättar hur du ska jobba internt för att uppnå framgång.

Besvara dessa frågor för att skapa din yttre affärsidé:

  • Vilka eller vem är din kund och vilka behov har dessa?
  • Vad ska du sälja och vilka behov tillfredsställer du då hos din kund?

Besvara dessa frågor för att skapa din inre affärsidé:

  • Hur ska du organisera ditt företag?
  • Hur ska du hantera konkurrenter till din verksamhet?

En affärsidé ska vara kortfattad, tydlig och besvara dessa frågor.

Detta är ett exempel på en bra och kortfattad yttre affärsidé som förklarar exakt vad en störrre modekedja ska göra och vilka de vänder sig till:

”Vår affärsidé är att erbjuda kvinnor och barn ett prisvärt, moderiktigt och brett sortiment kläder av god kvalitet. Vi skall finnas där kunderna behöver oss och alltid möta dem med hjärtlig och öppen relation”.

Fint va?