Dropshipping – vi reder ut begreppet

Dropshipping är något som på den senaste tiden diskuterats flitigt bland e-handlare i Sverige. Vad betyder egentligen dropshipping och är det något som passar din verksamhet?

Dropshipping betyder egentligen att du som butiksinnehavare återförsäljer eller tillhandahåller varor som finns på ett lager på ett annat geografiskt område. När en beställning görs i din webshop går en automatisk bekräftelse iväg till stället som lagerhåller dina produkter och varan sänds sedan iväg till din kund.

Fördelar med Dropshipping

Fördelar med dropshipping är många, men också livligt debatterade i jämförelse med vilka nackdelar som eventuellt kan uppstå. Om du inte lagerhåller dina produkter kan man räkna med följande fördelar:

  1. Du slipper avskrivningskostnader på lagervaror.
  2. Du kan använda mindre lokal/ lageryta vilket ger en lägre hyra.
  3. Du slipper inventering.
  4. Bättre kassaflöde – Du får intäkter direkt medan du själv har en kredit mot din leverantör.
  5. Du sparar tid som annars skulle gått åt att packa och skicka varor.

Nackdelar med dropshipping

Trots att du förmodligen kommer spara en del pengar på att använda en extern part för pack och plock finns det ändå en del nackdelar som man bör beakta när det kommer till dropshipping. Man kan räkna med följande nackdelar:

  1. Din kund riskerar längre leveranstider.
  2. Du som butiksägare måste lita på att din leverantör håller sina åtaganden.
  3. Saker som beställs i din webshop kan tillfälligt vara slut i lager hos din leverantör.
  4. Du kommer alltid att stå som avsändare mot din kund även om din leverantör är den som misskött sig.

Dropshipping och e-handel

Dropshipping används ofta i branscher som kräver ett stort utbud av varor som kan vara svåra/ jobbiga att lagerhålla på egen hand. Elektronikbranschen är ett bra exempel som ofta använder sig av dropshipping men också klädbranschen och fordonsbranschen anväder detta för sin e-handel.

Möjlighet till Dropshipping finns förberett hos Textalk Webshop i version PLUS. Den är inkluderad i vår partnermodul och innebär att vissa delar eller hela sortimentet tillhandahålls av externa leverantörer. När en beställning görs i din webshop går en automatisk bekräftelse iväg till din registrerade leverantör som ser vad som beställts och i vilka kvantiteter. Du kan också ge din leverantör tillåtelse att logga in i din webshop och se sina egna beställningar.

Om du har frågor om dropshipping eller e-handel i stort, kontakta oss gärna så berättar vi mer.