Sökmotoroptimering för din webshop

[ecko_wide] sökmotoroptimering för din webshop [/ecko_wide]

För att kunna maximera din försäljning i din webshop är det naturligtvis extremt viktigt att du blir synbar på Google och andra sökmotorer som indexerar hemsidor och webshoppar på nätet, alltså att sökmotoroptimera din webshop
Vem sem ligger överst på vissa sökord bestäms beroende på vem som har jobbat hårdast och framförallt på ”rätt sätt”. Med rätt sätt menar jag på det vis som framförallt Google föredrar.

Webshop och Google

Googles robotar som med jämna mellanrum skannar av nätet och din webshop efter innehåll fungerar idag mångt och mycket som en riktigt människa i bemärkelsen att den letar efter relevant innehåll på nätet. Om du letar efter ett par skidor i juniorstorlek kanske din sökfras på Google skulle kunna se ut här: ”Skidor juniorstorlek”. Om Googles robotar någonstans hittat just dessa ord i en beskrivning, titel, rubrik eller brödtext är det mycket sannolikt att du hittar just den webshoppen bland toppresultaten. Du har alltså lyckats väl med din sökmotoroptimering.

Webshopens title tag

Googles robotar skannar av din webshop och dess bakomliggande källkod efter textinnehåll i olika former. Roboten börjar som människans öga längst upp till vänster i webbläsaren. Där vill den hitta webshopens ”title tag”. En Title tag eller titel vill Googles robot hitta dina bästa sökord längst fram. En title tag får inte vara längre än 160 tecken.

Om du säljer skidor i din webshop skulle din title tag kunna se ut enligt följande: ”Skidor på nätet i alla storlekar – skidshop.se”. Google uppfattar det då som att du säljer skidor på nätet vilket naturkigtvis är bra för din sökmotoroptimering.

Huvudrubrik i din webshop

I nästa steg börjar Googles indexeringsrobot att kika efter en huvudrubrik i din webshop. Den bör, eftersom att Google letar uppifrån och ner, finnas placerad någonstans i övre delen av webshoppen. En korrekt huvudrubrik enligt Google är i html-termer en H:etta eller H1, vilket betyder huvudrubrik nr 1.

En huvudrubrik ska enligt Google helst inte överstiga 40 tecken. Ditt bästa sökord ska placeras som första ord i rubriken. Det är bra om din huvudrubrik relaterar till din title tag vilket brukar ge bra skjuts för sökmotoroptimeringen i din webshop.

På en startsida och alla andra unika sidor din webshop får det max finnas 1st huvudrubrik.

Brödtext och internlänkar i webshopen

Under din huvudrubrik bör det finnas en brödtext som beskriver din huvudrubrik. I brödtexten bör därför ditt viktigaste sökord förekomma flera gånger för att förtydliga vikten av just det sökordet. Du kan som ett ytterligare steg också fetmarkera och eventuellt länka detta ord för att ge det extra vikt. Länken ska naturligtvis leda till just den delen av ditt sortiment. Tänk på att länka till de platser i din webshop som är viktigast för din sökmotoroptimering.

Webshopens underrubriker

På en startsida bör det också finnas underrubriker som innehåller fler av dina viktiga sökord. Underrubriker finns i ordning från h2 till och med h6. Du kan på en startsida eller övrig sida ha hur många underrubriker som helst. Underrubriker och dess tillhörande brödtext fungerar med samma struktur som för en huvudrubrik. Fetmarkera och länka viktiga sökord. Konsten i detta fall är att inte få ditt textinnehåll att se för plastigt ut.

Sökmotoroptimeringsknep till din webshop

För att ytterligare dra nytta av Googles fantastiska indexeringsmöjligheter är det väldigt viktigt att du skapar mycket och relevant innehåll i din webshop. I Textalk Webshop finns möjligheter att skapa ”egna sidor” med tillhörande html editor. Dessa sidor som du skapar behöver du inte ha länkade i din shop, utan det räcker med att du skapar sidorna för att de ska indexeras.

Du kan därför med fördel skapa många sidor om vad du tror skulle generera mycket trafik till din site. Exempelvis en sida som beskriver hur du sköter och underhåller ett par skidor, eller varför inte en sida där du berättar om vad man ska tänka på när man väljer ett par skidor.

Om du följer dessa råd kommer du inom kort ha en webshop som är väl rustad för att konkurrera på viktiga sökord. Sökmotoroptimering är ett fortlöpande jobb som aldrig får bli statiskt. Ju mer du uppdaterar din webshop desto mer intressant blir innehållet både för Google men framförallt för dina besökare. Tänk på att dina konkurrenter förmodligen också jobbar på detta vis så det gäller verkligen att ha fingertoppskänsla och att vara lite smart.