Att längta till jobbet

fika_tt3

(Bild från 1994 vid Textalks traditionsenliga fredagsfika. Fv. Henryk Rubinstein, Rikard Sigvardsson, Lars Gustavsson och Anders Krigström)

Jag är givetvis part i målet, men Textalk är ett fantastiskt ställe att jobba på. Så här kommer det sig att jag hamnade här:

Henryk Rubinstein grundade Textalk 1987 och anställde min bror Lars som sin första programmerare 1993. Då arbetade Textalk bara med med digitala tidningar för synskadade.

När jag 1994 pluggade humaniora på universitetet fick jag genom Lars kontakt med Henryk. För att dryga ut studiemedlet började jag jobba extra på Textalk. Jobbet bestod i att scanna böcker, köra ocr på bilderna för att sedan granska och rätta texterna.

Jag använde en svartvit scsi-scanner som med 300 dpi läste in sidorna i ett plågsamt makligt tempo. För att överhuvud taget klara av en sådan uppgift utan att förgås av leda var jag tvungen att läsa böckerna. Uppgiften blev givande och jag blev på köpet hyfsat bevandrad i svensk klassisk litteratur.

Henryk startade projektet, helt utan ekonomisk vinning, för att han ville tillgängliggöra dessa texter för synskadade läsare. Texterna skickades också till institutionen för svenska språket där man använde materialet för språkforskning.

Mitt första jobb på Textalk blev alltså att läsa 53 stycken svenska klassiska romaner.

Jag har sedan barnsben varit mycket intresserad av datorer och i mitten av 1990-talet satt jag hemma på kammaren och lärde mig html för att det var så fruktansvärt kul! På en 386:a bestyckad med ett svindyrt Alcatel-modem på 14.4k skapade jag då mina första hobby-hemsidor. Tack vare förstående föräldrar och specifikation på familjens telefonräkning (det var rikssamtal till modempolen på 90-talet) blev jag faktiskt rätt så skicklig. (Mikael Quick och Lars, tack, ni var till ovärderlig hjälp för att komma igång).

Så hände det att Henryk gjorde en satsning på webbutveckling och han anställde mig som webbdesigner på halvtid i april 1997. Jag var givetvis lycklig över att få jobba med mitt största intresse. För administration av våra webbtjänster och hantering av våra digitala tidningar för synskadade anställde Henryk ytterligare en av mina bröder, Svante, på hösten 1997.

Fram till 2000 var det vi tre bröder och Henryk som jobbade på Textalk. Då anställde vi även Oskar och Fredrik. Det är vi tillsammans som idag äger Textalk.

Våra lösningar blev mer och mer populära och vi har sedan dess vuxit organiskt. När jag tog över som vd efter Henryk för snart 4 år sedan var vi ca 20 personer. Idag är vi drygt 40 ärkenördar.

Men, vi behöver bli ännu fler ärkenördar.

Har du älskat teknik sedan barnsben som jag? Har du suttit hemma på kammaren med egna hobbyprojekt när du var tonåring? Brinner du för teknisk utveckling och problemlösning? Då är jag ganska säker på att Textalk passar som din arbetsplats och jag hoppas jag kan be dig skriva ett liknade blogginlägg som detta framöver. 🙂

/ Rikard, Textalks vd