Försök till pragmatisk chalmersdiskussion

Vi som jobbat på Textalk ett tag är väl förtrogna med Henryks uttryck chalmersdiskussion. En chalmersdiskussion är problematiserande och filosofisk (grekiska, φιλοσοφία, ordagrant ’kärlek till visdom’) och har ett stort egenvärde. Jag gillar chalmersdiskussioner. De är i själva verket en förutsättning för utveckling på obruten mark.

Men när chalmersdiskussionen blir till hinder för det faktiska förfarandet, har vi hört begreppet utryckas i viss affekt av dess gestikulerande upphovsman. Då har teorin kommit på kant med praktiken.

Programmering och systemutveckling är ett intellektuellt krävande hantverksarbete som ständigt behöver förena idealism och pragmatism. En svår balansakt. Men som jag brukar säga, vi är inte på Textalk för att göra enkla saker, vi är här för att göra svåra saker. Låt oss därför ofta påminna varandra om vikten av genomförandet av chalmersdiskussionens teorier.

Ett praktfullt exempel på väl utfört praktiserade av bakomliggande teorier inkluderar här Bach, Vivaldi och Tine Thing Helseth. Teorierna bakom det här stycket är genomarbetade av båda dessa barockens mästare; Vivaldi skrev först för violin, sedan transkriberade Bach för trumpet. Här praktiseras alltså teorin av den virtuosa Helseth tillsammans med norska Kringkastingsorkestret. Hoppas du njuter, det gör jag.

Trevlig helg, var rädda om er.

/ Rikard