När matematik och harmoni blir musik

Salig farbror Göte, frid över hans minne, brukande inleda sina anföranden ”Redan de gamla grekerna…” för att sedan trassla ut den röda tråden i strängt taget vilket ämne som helst. En humoristisk påminnelse om antikens allestädes närvarande kulturarv. Jag kom märkligt nog att tänka på just det när vår kollega Sven i fredags påminde oss om Vivaldis 338:e födelsedag. Nu skall jag försöka göra en Göte.

Redan de gamla grekerna var hejare på matematik och harmonilära. Pythagoras listade till exempel ut att två toner med matematiskt samband (ex. kvart, kvint, oktav) bildade harmoni (grekiska från Ἁρμονία – fredens och vänskapens gudinna) i perfekt samklang med naturens ordning (sfärernas harmoni). Den här uppfattningen är grunden för den medeltida europeiska kyrkomusiken. 

Under barocken (nu kom Vivaldi in) utvecklades instrumentala musikformer som sonat, opera och konsert. Konsertserien Il cimento dell’armonia e dell’inventione (ungefär ‘Duellen mellan harmoni och uppfinningsrikedom’), där De fyra årstiderna ingår, är ett praktfullt exempel på högbarockens musik. Ett annat är konserterna L’estro armonico (“Harmonisk inspiration”) ur vilka vi här får lyssna på RV 565 Konsert d-moll (2 violiner, violoncell), op. 3:11. Tillåt mig att jämföra Vivaldis konserter, med sina ackordpelare och vackert smyckade harmoniska komplexitet, med ett perfekt utfört objektorienterat datorprogram där alla fristående delar passar i varandra likt stämmorna i ett barockpartitur.

Allegro, Adagio, Spiccato
https://open.spotify.com/track/3aGXC2WQQ4Wkpw11RtS6zK

Allegro 
https://open.spotify.com/track/6SvBSOCDbJWWbVuDpxdQbq

Largo, Spiccato
https://open.spotify.com/track/2DJRnQip1Jti85h5b8KM42

Allegro 
https://open.spotify.com/track/5GtyOXe8WlsU5q7Pw20sRH

För mig står sambandet mellan grekerna, barocken och Textalks ärkenördar inom matematik, programmering och systemutveckling helt klart. Våra noter är skrivna som kod. Jag är rätt så säker på att Vivaldi skulle vara programmerare om han levde idag.

Trevlig söndag, var rädda om er

/ Rikard