Målstyrning i döda rutiners sällskap

Franska bureau ’(tygklädd) skrivpulpet; skrivrum; kontor’ och den grekiska efterleden kratiʹa ‘välde’ bildar ordet byråkrati om vilket man i NE kan finna: “Genom mängden av ärenden i ett komplicerat och snabbt föränderligt samhälle har den offentliga förvaltningens storlek och autonomi ökat.”. Applicera tankemönstret på valfritt företag; har mängden rader i våra ärendesystem skänkt dessa (Trello, Redmine, Jira o Co) egen makt; finns risken att medlen blir huvudsak och målen en bisak? Jag ryser vid tanken. 

John Stuart Mill beskriver fördelarna med byråkrati i dess grundliga kunskaper och erfarenhet och nackdelarna i dess dödande rutiner. Låt oss, samtidigt som vi inser nödvändigheten av kvalificerad förvaltning, kreativt balansera vidare mot våra mål –  att tillgängliggöra media och handel. Och låt oss göra det med lagom mycket byråkrati – jag vill till och med uppmuntra dig att fuska en smula härvidlag, så länge du gör det med målen för ögonen.

I veckan uppmärksammade vi thereminvirtuosen Clara Rockmores (1911-1998) födelsedag. Alltså, detta är bara helt fantastiskt och kunde enkelt rendera en längre utsvävning. Men jag låter bli. Istället… se, lyssna och låt dig hänföras. https://www.youtube.com/watch?v=pSzTPGlNa5U

Allt gott, var rädd om dig

/ Rikard