Låt oss bygga en båt

En del (särskilt alingsåsare) har fått för sig att Jonas Alströmer tog potatisen till Sverige. Det är inte sant, även om han hjälpt till att göra den populär. I själva verket tror man att potatisen togs till Sverige av hemvändare från 30-åriga kriget. Eva De la Gardie invaldes som första kvinnliga ledamot till Kungliga Vetenskapsakademien i december 1748 bland annat för att hon redan 1746 redogjort för hur man kunde använda potatis som stärkelsebas vid brännvinstillverkning. Det var efter det, på 1800-talet, som knölen blev populär och alla svenskar började odla potatis för att både äta och dricka. Hur många känner du som odlar potatis idag?

I de flesta länder är tillgång till fritidsbåt förbehållen en ekonomiskt välbärgad överklass. Svenskt båtliv är ett brett folknöje, antagligen tack vare den nordiska folkbåten och allemansrätten. Tord Sundén ritade båten 1942 med syftet att en vanlig arbetare med hjälp av ritningen skulle kunna bygga båten själv. Hur många skulle klara att bygga en träbåt idag, tror du?

Jag tycker att det odlas för lite potatis av folk nuförtiden. Och det byggs på tok för få träbåtar bland vanligt folk. Därför har jag idag skaffat lite sättpotatis som skall bli matpotatis till sommaren. Jag skall allvarligt överväga att bygga en båt. Under tiden lyssnar jag på Vi bygger oss en båt av Björn Skifs. https://open.spotify.com/track/5vBePKtlWBLuyOiv5rW8q4

Bara gjör’t, hur svårt kan det vara?

/ Rikard