Ogenerad hyllning till Lars

Under veckan uppmärksammade vi att Lars jobbat på Textalk i 23 år (!). När Lars var 3-4 år hittade han ett gammalt batteri och en glödlampa i mormors och morfars källare. Dessa små ting i förening med nyfiken klåfingrighet blev starten på Lars ingenjörskarriär som mången gång fått släckta lampor att lysa klart. Inte nog med att han är en fena på naturvetenskap, programmering och hårdvara, han är en mycket duglig mekaniker också.

En av mina andra bröder, Svante*, lurade en gång på mig en illa krockskadad bil. Jag bytte till mig vraket mot ett vapenskåp, säkert 140 kg tungt, som jag fick bära upp tre trappor till hans lägenhet. En märklig affär kan tyckas, men i själva verket helt normal när man gör bilaffärer med Svante. Bilen, en vit Audi förstås, var efter ett typiskt göteborgskt filbyte hopplöst ihopknycklad längs hela vänstersidan. Med hjälp av spett, slägga och en traktor fick jag den någorlunda rak och en ny vänsterdörr införskaffades på bilskroten. Men när det var dags att flytta över centrallåset gick jag bet. En hel hög med fullständigt obegripliga låsdelar, magiskt styrda av mekanik och pneumatik, låg framför mig. Jag gav suckande upp. Lars tittade förbi.

– Så här skall det säkert va’, sa Lars och vips hade bilen ett fungerande centrallås. Typiskt larsisk teknikmagi som du som är Lars kollega säkert upplevt några gånger. Sådan där magi som jag är säker på att få uppleva många gånger till.

Lars lärde mig, bland mycket annat, att gilla Ultravox när jag var liten. När de spelade i Oslo häromåret åkte vi såklart dit i den där vita Audin. De spelade många typiska larslåtar, tex. Dancing with Tears in My Eyes https://open.spotify.com/track/5GBcRV3jO57oBp2mFVaeqM som för övrigt är världens hittills bästa poplåt.

Nu gasar vi på med en ny vecka. Tur du är med, Lars.

/ Rikard

*) Grattis på födelsedagen, Svante, bilskojare där 🙂