Humlor som flyger, vafalls?

Jag fick häromdagen ynnesten att avnjuta av ett alldeles säkert vårtecken. En humla avslutade sitt korta men värdiga liv utspridd över vindrutan på min BMW (“poff” bara liksom). Du har säkert hört historien om att humlan inte skall kunna flyga enligt aerodynamikens lagar. Har du i så fall fått uppleva trolldom och magi varje gång du bevittnat en humlas flygtur? Nejdå, inte alls. Bevisligen kan humlan flyga alldeles utmärkt – se där, den flyger ju – helt utan att bryta mot en enda naturlag. Den seglivade myten om humlans oförmåga att flyga enligt våra fysiska lagar kommer från en 30-talsanekdot om en schweizisk aerodynamiker som vid en middagsbjudning gjorde några beräkningar och konstaterade att humlor inte kan flyga. Drack han för mycket Abricotine månne?

Det är ju det här med att förhålla sig till kartan snarare än till verkligheten är ett ämne som jag återkommer till. Vad säger kartan, vad är rimligt, vad kan vi tro? Vi människor har jämfört med andra däggdjur begåvats med ett relativt stort mått av intelligens och förnuft. Jag tycker att vi i så stor utsträckning som möjligt skall använda oss av denna vår fantastiska förmåga att tänka och dra egna slutsatser. Det kanske inte är så svårt som vi tror eller så är det lika enkelt som vi först trodde?

Att kunna spela Nikolaj Rimskij-Korsakovs ‘Humlans flykt’ som Yuja Wang gör här https://www.youtube.com/watch?v=3kJNCfcnjEk finner jag faktiskt svårare att tro än att en humla kan flyga.

Hoppas din helg blir sannolikt bra. Var rädd om dig.

/ Rikard