Är det klart nu?

Som exilbohusläning i Västergötland håller jag vårt sneda 50-talsruckel på västkusten mycket kärt. Där finns varken avlopp eller dricksvatten men väl en toksnabb fiberanslutning och närhet till Gullmarn. För några år sedan fick byschan nytt tak, ditlagt av proffs. Väldigt lyxigt, klart liksom bara sådär, utan att vi ens var där.

Det gamla taket var gjort av sådant där hemskt byggmaterial som man nästan inte talar högt om, ungefär som Harry Potter inte talar om ”Ni Vet Vem”. I två år har högen med eternit legat och skavt på gräsmatta och samvete. För att få lämna det till återvinningsstationen måste man iklädd gasmask, rymddräkt och korta tyska byxor gjorda av läder, noggrant slå in varje gammal panna i ett hermetiskt och åldersbeständigt plastpaket (jag kanske överdrev en smula om byxorna, men resten var sant). I helgen gjorde vi det sista paketet och körde de sista lassen av eterniten till tippen. Nu var det klart. Det tog i runda slängar två och ett halvt år.

Vid en första tanke kanske man kan tycka att definitionen av ’klart’ är enkel. Det nya taket låg ju på plats sedan länge, höll tätt och allt sådant som ett tak skall göra. Men att frakta bort det gamla taket var faktiskt ett mer omfattande jobb än att lägga dit ett nytt. För att uppnå kvalitet och kundnöjdhet är det helt centralt att utvecklarteamets definition av klart är densamma som hos beställare och kund. När är exempelvis en funktion i TWS klar? Har kundtjänst och arkitekter samma uppfattning om Definition of Done, DoD? Veckans övningsuppgift för alla på Textalk blir att prata DoD vid varje tillfälle som ges runt kaffebryggare, temuggar och lunchbord.

Årets Eurovision Contest är klar. Min uppfattning är att man inte skulle få vara med om man inte sjöng på sitt eget språk, så därför hejade jag på Italien och Frankrike.

Låt oss göra klart en massa saker i veckan! / Rikard

Ps. Jag har visst några vindskivor kvar att fixa också… Ds.