Mors dag

”Din mamma jobbar inte här”, med en efterföljande uppmaning om ordning, lyder anslag i många fikarum och pentryn. Av flera skäl gillar jag inte gillar den lappen. För det första finner jag det en smula pinsamt att behöva påminna människor om självklarheter. Med en dåres envishet (eller naiv barnatro?) håller jag fast vid föreställningen att vuxna människor tar ansvar för sig själv, sin omgivning och sina medmänniskor. För det andra förutsätter lappen att mamma förväntas vara uppasserska. Nej, skriv då hellre ”Din mamma jobbar här”, för var skulle man annars mer måna om snyggheten om inte där ens dyra mor uppehöll sig?

På tal om uppfordrande lappar på arbetsplatser (som jag för övrigt har svår allergi emot) läste jag ett blogginlägg av Marko Latva Nevala där jag fann lite av ett nytt favoritmotto: ”Lämna allt och alla i bättre skick än du fann dem”.

Utan minsta önskan att lägga sordin på stämningen denna fröjdefulla Mors dag kan jag inte låta bli att tipsa om Stabat Mater (Dolorosa) (Modernt stod (vid korset)) framförd av den franske countertenoren (manlig sopran) Philippe Jaroussky https://open.spotify.com/track/4oaRUcJspIw4TZX7XWOYwx

Heja mamma / Rikard