Här och nu

Eugen Böhm von Bawerk (österrikisk nationalekonom runt sekelskiftet 1800-1900) förklarade ränta bl.a med att vi värderar nutidskonsumtion högre än framtidskonsumtion. Man värderar ett mål mat högre idag än samma portion om en dag eller vecka. Om då nuet reduceras till att endast vara en delmängd av avståndet till en gyllene framtid blir ens handlingar följaktligen också mindre värda och man blir mindre glad och nogräknad över det man åstadkommer. Vid stress och nedstämdhet söker man ofta lindring och bot genom träning på medveten närvaro, alltså på att vara här och nu, bli medveten om tankar och handlingsmönster och undvika att grubbla över det som varit eller ängslas inför framtiden.

Det finns tydligen en del som tyder på att vi mår bra av att ha en medveten närvaro och vara här och nu. Veckans övningsuppgift är att vara extra uppmärksam på och betrakta nuet; det enda som faktiskt finns; varken förr eller sedan. Sedan kan man tänka sig att det inte är så dumt att också bereda sin förmodade framtid efter bästa förmåga och klokskap. För när sedan blir nu vill man säkert även då bli mätt på det där målet mat. Men det kan vi fundera på sedan.

Tills dess får vi lyssna till Kerstin Åberg som här spelar pianomusik av Carl Jonas Love Almquist – Det doftar i Sätras skog https://open.spotify.com/track/3ogqi96ZtJoD4WjjBHhiLb
Inspelningen är gjord av Robert von Bahr på BIS och den finns såklart att köpa på eClassical http://www.eclassical.com/labels/bis/det-doftar-i-satras-skog-1.html

Jag önskar dig en glad nationaldag. Heja Sverige, Du gamla, Du fria.

/ Rikard