Skapa en tradition

Såhär på årets första semesterdag slår det mig med fasa att jag inte skrev det traditionella veckobrevet under helgen. Jag bjöd däremot ut min lekamen till både solsveda och ymnig blodfest för Chrysops relictus. Det ger kännbara konsekvenser att i fullt solgass, utan varken skjorta eller solskyddsfaktor, ägna en dag att slå gräs i en blinningsvärm. Det får mig att tänka lite på Brexit. Obetänksamhet eller mod? Du avgör.

Och så dansade vi givetvis runt lövad stång. Det finns en utbredd uppfattning om att midsommarstången skulle vara en fallossymbol med rötter i skandinavisk förkristen fruktbarhetsdyrkan. Troligtvis gjorde denna föreställning sitt inträde i svensk kultur under 1800-talets slut när borgerligheten började läsa Freud (säger kanske en del om 1800-talsborgerligheten). I själva verket är det mer troligt att det är den romerska traditionen att pynta med löv som vandrat hit genom Europa under medeltiden då tysk kultur svepte in över Sverige. I norra Europa firade man nyår på våren (i Sverige fram till 1500-talet) och prydde festligheterna med lövade stänger. Här i vårt bistra klimat väntade de tyska köpmännen tålmodigt fram till midsommar, förmodligen för att säkra tillgången till löv. De första dokumenterade majstängerna (att “maja” betyder för övrigt att klä med löv och har inget med månaden att göra) nämns i kyrkliga förbudspålagor på 1600-talet, inte då mot själva stången, utan mot det anstötliga beteendet som förekom runtomkring den. Som det brukar vara med modenycker; stadsborna var de första som tog upp trenden med lövade stänger. Faktum är att midsommarstången var okänd på Dalarnas landsbygd så sent som en bit in på 1900-talet. Det trodde du kanske inte om det som idag räknas som den mest genuina midsommarstångsplatsen i universum?

Finns det fler vedertagna självklarheter som i själva verket är sprunget ut något annat? Visste du t.ex. att kontorspicknick är en urgammal tradition på Textalk? Den har sitt ursprung på Chalmers under 1970-talet där en grupp doktorander som led av svår gräsallergi helt sonika la filt och förplägnad på kontorsgolvet istället för att dra till Slottsskogen och snörvla. Hämningslöst ölpimplande, dragkamp och frågesport har varit återkommande inslag sedan urpicknicken. Ni vet vad som händer på Textalk onsdagen innan midsommar nästa år.

Rikard