Acceleration kittlar härligt

Häromdagen ringde min dotter och var alldeles till sig av förtjusning över en gammal pryl som hon stiftat bekantskap med. “- Jag var tvungen att ringa för att prova om det funkar. Det är en sådan där gammal telefon med knappar på och som har en sladd in i väggen! Riktigt coolt att det funkar.”, utbrast hon uppspelt. Hon var på besök hos sina kusiner i Husaby, en liten by på Kinnekulle där allmogen, hör och häpna, fortfarande har sådana apparater i bruk.

Att studera den yngre generationens naturliga förhållningssätt till ny teknik är lärorikt och tankeväckande. Har du sett en liten parvel utsätta bilderna i en papperstidning för pinch-to-zoom? Att vi lär oss av de yngre i det här hänseendet är jag helt övertygad om. Som jag sa till Jens häromdagen, “- Det är tur att jag har min dotter. Och dig. Så håller jag mig ajour med nya teknikvanor.”. De hade nämligen bägge tjatat på mig om Snapchat, som jag nu insett förträffligheten med.

På temat teknisk utveckling, avslutningsvis lite läs- och musiktips:

Essän ‘The Law of Accelerating Returns’ av Ray Kurzweil (2001).
http://www.kurzweilai.net/the-law-of-accelerating-returns
“An analysis of the history of technology shows that technological change is exponential, contrary to the common-sense “intuitive linear” view. So we won’t experience 100 years of progress in the 21st century — it will be more like 20,000 years of progress (at today’s rate).”

Låten ‘I Wanna Be Your Lover’ av La Bionda (1980). https://www.youtube.com/watch?v=iVxoFjdWTzY

“Make contact

Riding in a spaceship 1984

Picking up a signal

Never heard before”

Jag önskar dig en vecka med härligt kittlande acceleration. Ta hand om dig i svängarna.

/ Rikard