Politik och Second hand

En yngre kollega sa en gång “man steker inte bacon i bar överkropp och man kör inte för fort i Halmstad”. Jag har provat båda utan några allvarliga konsekvenser, så med samma vånda som inför förestående steksveda och fortkörningsböter, tänkte jag utsätta mig för risken att framstå som tjatig. Om hjältar. Och jag stannar envist kvar i Östergötland.

En timmes bilresa nordost om Motala ligger Finspång. Här föddes 1818 Louis Gerard De Geer (af Finspång) som kom att bli Sveriges förste statsminister. Vi har honom att tacka för allt från myndiga kvinnor till ersättandet av den medeltida ståndsriksdagen med modern riksdagsordning (tack också viktorianska England, för influenserna). Den rad av hedersbetygelser De Geer med fog mottagit upptar spaltmeter med utrymme, så låt mig här sammanfatta hans gärning med politiskt hjältedåd. (Om du inte redan vet allt om Louis Gerard De Geer, läs om honom.)

Just ett specifikt arv från De Geer får oss dock inte gå förbi ouppmärksammat; en yngre släkting, Jacob De Geer, är grundare och vd för betalningslösning iZettle som säljer sin utrustning (bl. a. kortläsare för iPhone & Android) värden över via Textalk Webshop. Titta här http://tillbehor.izettle.com/ vad fint Jimmy byggt. iZettle har på blott några veckor åstadkommit imponerande omsättning och vi har ännu bara anat frukterna av samarbetet mellan iZettle och Textalk.

Avslutningsvis, i reflekterandet över de många vägarna som till Textalk bär, tänker jag på den välbekanta väg som går från Chalmers till Textalk via Henryk. En väg som Oskar och Fredrik vandrade för många år sedan, bärandes Textalks första serverrack (en sådan där hylla som man sätter servrar i). Oskar och Fredrik hade nämligen fått nys om att det skulle utrangeras utrustning på Chalmers och de var inte sena att åka dit och lägga vantarna på hyllan. I brist på lämpligt transportmedel bar de helt sonika hit den. Ett sant hjältedåd och en viktig första byggsten i Textalks serverhall som idag driver tusentals webshoppar och hemsidor.

Vad bättre soundtrack passar till ovanstående än Bowies Heroes? https://open.spotify.com/track/5j6ZZwA9BnxZi5Bk0Ng4jB

Var rädd om dig och gör hjältedåd.

/ Rikard