Med rätt mått

För undertecknad, som jobbat på Textalk sedan jura (en geologisk period i den mesozoiska eran, för cirka 208–146 miljoner år sedan) och varit med på resan från tre till 60 anställda, var det spännande att i fredags få dryfta något om koncernens utökning och vårt nya dotterbolag Textalk Media AB. På kort sikt inga förändringar förvisso, snarare lite som en justering av kartan efter verkligheten. Vi har all anledning att förvänta oss en fortsatt spännande resa den närmsta tiden, nu med uppdaterad karta.

Ju större Textalk växer sig, desto viktigare är det att säkerställa likadan precision, effektivitet och kultur i alla våra avdelningar och projekt – något som vi i Textalks ledningsgrupp ständigt jobbar med. Låt mig ta tillfället i akt att påminna om stycket “Ansvar, effektivitet och kvalitet” i vår personalhandbok som, likt de andra styckena, är riktigt trevlig kvällsläsning.

På tal om vikten att mäta med samma mått. Tänk om SKF bara hade ungefär samma uppfattning som Volvo, om exakt hur lång en millimeter är. Om ett kullager passade lite sådär ungefär på en höft, så att smed fick tillkallas varje gång det skulle monteras. Att det idag, tack och lov, är otänkbart har vi “Mått-Johansson” att tacka. Carl Edvard Johansson, född 1864 i Lindesberg, arbetade och studerade i USA, återvände senare till Sverige där han på Carl Gustafs stads gevärsfaktori i Eskilstuna kom att ansvara för tillverkning av specialmaskiner, verktyg och kontrollmått. Det här med precisionsmätning blev Johanssons passion och eftersom det inte fanns några verktyg med tillräcklig noggrannhet, byggde han, på kvällen i sin lampas sken, om sin frus symaskin till en superavancerad slipmaskin. Så lyckades han till slut att slipa till 102 passbitar med en noggrannhet på bråkdelar av en tusendel millimeter. 1901 registrerades av Patentverket hans ”Måttsats för precisionsmåttagning” med patentnummer 17017. System C. E. Johansson började säljas på världsmarknaden 1907 och kom att fullständigt revolutionera tillverkningsindustrin världen över. Johansson började arbeta på Ford i Michigan under 1920-talet. När Henry Ford fick höra talas om att Johansson mött visst motstånd inför sina märkligt precisa önskemål, utfärdade han en direkt order till närmast berörda chefer att “give Mr. Johansson what he needs!”. Och Leland, grundare av Cadillac lär ha sagt “There are only two people I take off my hat to. One is the president of the United States and the other is Mr. Johansson from Sweden”. Johanssons måttsats anses till och med av vissa också ha påverkat första världskrigets utgång. USA:s inträde i kriget 1917 fick en avgörande betydelse och skulle inte ha kunnat genomföras utan en snabb expansion inom rustningsindustrin och de amerikanska myndigheterna hade redan 1915 beslutat att alla krigsmaterialleverantörer måste använda ”Jo Blocks”.

Vad man än må tycka om jämförelser med amerikanska krigsmaterialleverantörer, låt oss ta historien som inspiration för Textalks fortsatt effektiva och exakta expansion. Och till det knäpper jag på The Ventures “Secret Agent Man” som soundtrack. https://open.spotify.com/track/5Uci1t39DsLmb8TjzdPdHI

Var rädd om dig och kör så det ryker. Mät rätt.

/ Rikard