Månadens webshop Ekokul

ekokul_header.jpg

Ekokul föddes som tanke redan 2007. Vi, Niclas och Anna hade då varit tillsammans i ett antal år och hunnit skaffa två barn och varsin karriär inom projektledning, IT, marknadsföring och kommunikation. Men vi hade länge diskuterat olika affärsidéer eftersom bägge hade en dröm om att driva eget. Med barnen kom också ett uppvaknande när det gäller vilken mat vi stoppar i oss och våra barn. Vi började göra mer aktiva ekologiska val och valde bort livsmedel med artificiella ingredienser. I nästa steg började vi fundera på barnens leksaker och utrustning och insåg att det faktiskt fanns mycket bättre val att göra även där, men det var svårt att få tag på alternativa produkter i Sverige. Vi började kika på England, USA och till och med Italien och hittade ett antal produkter som blev det första lilla sortimentet i Ekokuls webshop som vi lanserade i juni 2008.

Vad var er motivation för att starta Ekokul?
Dels var det drömmen om frihet och flexibilitet som kommer med egenföretagande, i synnerhet under småbarnsåren. Och det är ju onekligen en rejäl kick att lyckas skapa något helt eget från scratch. Men också viljan att fylla en lucka på den svenska marknaden med bättre produkter.

Vad tycker ni är det viktigaste att tänka på när man startar en webshop?
Å ena sidan ska man inte fundera för mycket utan våga testa sig fram så det verkligen blir av. Å andra sidan finns det en risk att man målar in sig i ett hörn om man inte tänker igenom sin affärsidé ordentligt, och samtidigt funderar på hur den skulle kunna utvecklas i framtiden. Så en bra balans mellan action och planering skulle vi säga är bra.

Vad är ert mål för verksamheten?
Just nu är det att en av oss kan försörja sig på det och samtidigt kunna jobba hemifrån för att vi ska få en stressfri vardag i familjen. Framöver vill vi växa i Norden, vi är sedan flera år tillbaka etablerade i både Danmark och Finland och vill gärna komma in på ytterligare en eller två närliggande marknader. Vi kan tänka oss att satsa mer tid och resurser för tillväxt när barnen är helt flygfärdiga, vilket börjar närma sig.

Har ni några råd att ge andra som vill starta en webshop?
Oavsett om man har lite kapital att satsa på annonsering eller inte är nog vårt främsta råd att göra hemläxan ordentligt när det gäller SEO och content marketing. SEO är inte rocket science, det kräver bara att man läser in sig ordentligt och börjar lära sig genom att göra. Gör du rätt från början har du det tusenfalt igen om några månader och åren framöver om du fortsätter jobba konsekvent med det.

Vad fick er att välja Textalk Webshop?
Anna var den som satt och hackade ihop den första versionen av Ekokuls webshop. Hon testade nog alla olika plattformar som fanns på marknaden 2007 och tyckte Textalk var överlägset bäst. Enkelt och begripligt användargränssnitt, logiska funktioner och betydligt lättare än andra plattformar att få till något som såg ok ut även utan professionell designhjälp i första steget.

Hur marknadsför ni er?
Vi har jobbat stenhårt med sökmotoroptimering och content marketing ända sen starten. En långsiktig satsning som gett oss en sund balans i vår trafikmix. Organisk trafik, influencers och PR exponering har gett oss väldigt mycket gratistrafik, vilket inneburit att vi inte investerat alls mycket i annonsering. Förstås har vi annonserat löpande på Google Ads, men de senaste åren har vi gått över mer och mer till annonsering på sociala medier. Vi har också jobbat med nyhetsbrev ända sen starten och lyckats bygga upp en riktigt bra kunddatabas som fortfarande ger bra utdelning. Print-annonsering är ingen hit för oss, men vi har testat i liten skala på väl valda ställen där vi känner att vår målgrupp finns.


Skärmavbild 2019-06-19 kl. 14.12.29
Textalk Webshop är den perfekta e-handelplattformen för dig som vill sälja på nätet. Prova helt gratis i lugn och ro, lägg upp bilder och info om dina produkter och möbler och prova dig fram bland alla e-handelsfunktioner som finns i vår e-handelsplattform.  Säker drift, betalningslösningar, integrationer till affärssystem och logistiksystem är redan på plats. Prova någon av våra färdiga mallar och bygg din webbutik själv

Starta webshop